понеділок, 3 серпня 2015 р.

поради Рея Бредбері початківцям письменникам


Це не просто поради спраглим перейняти майстерність, це спогад про пройдений шлях і стиль життя одного з найвидатніших письменників XX століття.

«Не починайте з романів. Романи забирають надто багато часу. Починайте свою письменницьку життя, видаючи щотижня на гора довбаний терикон коротких оповідань. Чим більше тим краще". Сам Бредбері трудився в такому дусі до 30 років, перш ніж створив свій перший роман «451 градус за Фаренгейтом».

«Великих письменників можна любити, але неможливо ними бути. Майте це на увазі, коли свідомо, мимоволі і неминуче намагаєтеся наслідувати своїм улюбленим авторам ». У список кумирів молодого Бредбері входили Герберт Уеллс, Жюль Верн, Артур Конан Дойл, Френк Баум.

«Дослідіть якісний компонент хороших оповідань». Корисно знати, що Бредбері вивчав твори таких авторів, як Роальд Даль, Гі де Мопассан, Найджел Ніл, Джон Кольєр. Модних сучасників з журналу The New Yorker метр Бредбері не поважав за «відсутність метафоричності».

«Набивайте голову знаннями». Сам Бредбері практикував навчання через «постільна читання». На сон прийдешній для інтелектуальної підживлення він прочитував один якісний розповідь, що-небудь з поезії («Поуп, Шекспір, Фрост і ніякої сучасної дребедени»), який-небудь науковий нарис з археології, біології, зоології, філософії, політології, літературній критиці. «Пройде тисяча і одна ніч, і, дякувати Господу Ісусу, ваша голова сама собою наповниться корисним вантажем».

«Позбавтеся від друзів, які не вірять в ваш талант. Хтось хихикає над вашими амбіціями? Негайно вкажіть йому на двері! »

«Живіть у бібліотеці, а не в чортових комп'ютерах!» Бредбері не довелось отримати вищу освіту. Замість коледжу він, за власним висловом, «закінчив бібліотеку». До 28 років майбутній письменник одержав «цілком якісне самоосвіта».

«Любіть кінофільми - чим старіше, тим краще».
«Пишіть з радістю на душі. Література - несерйозна справа. Якщо твір починає тиснути, як нудний працю, викиньте його у відро для сміття і почніть нове, від якого співає серце. Читачі, позаздріть тієї радості, в якій купається Рей Бредбері! »
«Не розраховуйте на гроші». Дружина Бредбері «ПОКЛЯЛАСЯ НЕ нарікати на бідність». Свій перший автомобіль подружжя змогло купити через 10 років спільного життя. Водійське посвідчення письменник ніколи так і не спромігся отримати.

«Складіть список з 20 речей, які ви любите або ненавидите. Про першій десятці складете 10 творів. А "чорну десятку" убийте в 10 інших творах. Так само поступите зі своїми страхами ».

«Будь-яке старе спогад варта того, щоб перенести його на папір. З творчого тупика можна вийти за допомогою словесних асоціацій - втечу можливий тільки для того, хто намагається його вчинити ».

«Пам'ятайте, що ви пишете для тієї людини, яка при зустрічі вигукне:« Я люблю вас за те, що ви пишете! »Якщо це завдання у вас не виходить, значить, ви пишете для того читача, який при зустрічі скаже:« А ви, виявляється, не такий вже і придурок! »

0 коментарі:

Дописати коментар